Vraag en antwoord

Algemeen

Gmail, Hotmail, Outlook.com en andere mail providers worden steeds strenger door de grote hoeveelheden spam. Als gevolg hiervan kan het voorkomen dat e-mail afkomstig van onze cursusadministratie in jouw spam folder belandt, en je de berichten mist.

Dit is te voorkomen door een filter aan te maken in de mail software die alle e-mail van @echocursus.net buiten het spam filter houdt. Je vindt hier als voorbeeld uitleg hoe je dit bij Gmail instelt. Voor andere mail providers adviseren we je dit even via een zoekmachine op te zoeken. Hoe voorkom je dat e-mails in de Gmail spam folder belanden.

Het boek “Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie” (de nieuwste editie is in September 2013 verschenen) vormt de theoretische basis van de cursus. Het wordt niet meegeleverd met het cursusmateriaal dat je van ons ontvangt, het is echter in elke boekhandel te koop of te bestellen, zoals bijvoorbeeld bij Libris.

Het organiseren van de Terugkomdag vergt de nodige tijd en geld. Daarnaast duurt het vaak lang (meestal ongeveer 9 maanden) voordat er weer een volgende TKD is. Als je je opgeeft voor één van de cursusdagen is het dus ook echt de bedoeling dat je verschijnt.

Ben je onverhoopt toch echt niet in staat de cursusdag bij te wonen, meld je dan tijdig af. Er zijn aan een afzegging helaas annuleringskosten verbonden. Tot 4 weken vóór de cursusdag is dat €50, daarna €75. Dit vanwege de extra administratiekosten, en vastgelegde zaalhuur en catering die niet meer afgezegd kunnen worden.

€350. Dit is zonder BTW (niet van toepassing), en inclusief cursusmateriaal (USB stick met portfolio), webinars en Terugkomdag. Eventueel extra materiaal, zoals boeken, zijn niet inbegrepen.

Deelname

Natuurlijk, iedereen is welkom om de cursus te doen. De ervaring leert wel dat een oudere jaars AIOS meestal minder echospreekuren heeft, waardoor het lastiger kan zijn om het portfolio compleet te maken.

In het ontwerp van deze cursus is ervan uitgegaan dat een AIOS deze cursus in de eerste anderhalf jaar van zijn/haar opleiding moet kunnen voltooien. Voor een optimale leercurve is de cursuscommissie van mening dat dat tijdspad ideaal is. Wanneer iemand er langer over doet is dat echter geen bezwaar. Iemand met al wat ervaring kan er ook korter over doen.

Als je geen medische opleiding of ervaring hebt is het niet mogelijk de cursus te volgen.
De echocursus is bedoeld voor mensen die de mogelijkheid hebben om regelmatig echo’s te maken, met begeleiding van een ervaren echoscopist of gynaecoloog. 90% van de cursus bestaat uit het opbouwen van een praktijkportfolio.

Voor een opleiding echoscopie op HBO-niveau kun je terecht bij de Hogeschool Fontys (Eindhoven) of Hogeschool InHolland (Haarlem). Zonder een dergelijke opleiding maak je normaal gesproken geen kans op een baan als echoscopist of verloskundig echoscopist, tenzij een ziekenhuis je intern wil opleiden.

Als je geen medische opleiding of ervaring hebt is het niet mogelijk de cursus te volgen.
De echocursus is bedoeld als verdieping voor mensen die in de gelegenheid zijn om onder begeleiding van een ervaren echoscopist of gynaecoloog regelmatig echo’s te maken. Het leeuwendeel van de cursus bestaat namelijk uit het opbouwen van een praktijkportfolio.

Voor een opleiding echoscopie op HBO-niveau kun je terecht bij de Hogeschool Fontys (Eindhoven) of Hogeschool InHolland (Haarlem).

E-learning

De e-learning modules zijn gratis te volgen:

Ga naar www.medischonderwijs.nl, vul jouw e-mail adres in het daarvoor bestemde veld en klik op ‘login’.
Vervolgens verschijnt er een melding dat het paswoord niet correct is, met daaronder drie knoppen. Door op ‘Resend password’ te klikken wordt het wachtwoord opnieuw opgestuurd naar het ingevulde e-mail adres. Als er geen account bekend is onder het e-mail adres verschijnen de knoppen niet.

Ga naar www.medischleren.nl.
Log in met hetzelfde e-mail adres en wachtwoord als op medischonderwijs.nl en kies Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie. Hier zie je eenvoudig welke modules je al gehaald hebt.

Ga naar www.medischonderwijs.nl.
Maak een module. Aan het eind van de module klik je op “Email en afsluiten”. Je ontvangt dan een email met het resultaat.
Je kunt ook achteraf een resultaat nog opvragen. Daarvoor ga je in je Medisch Onderwijs account naar “History and coaching”, en klik je bij de betreffende e-learning module op “Certificate”.

Stuur een e-mail naar inschrijven@echocursus.net, wij staan open voor opmerkingen en suggesties.

De e-learning modules zijn voor iedereen toegankelijk en gratis. Veel plezier!

Portfolio

Bespreek dit met jouw opleider. M.n. in de eerste jaren van de opleiding hoort echoscopie deel uit te maken van de opleiding (zie ook plan HOOG). Verder zijn ook veel beelden te maken in de dienst, denk aan bijv. de patiënte die zich meldt met bloedverlies in het eerste trimester.

Overleg dit met jouw opleider. Vaak kun je erg veel leren van een ervaren echoscopist. Overleg of het mogelijk is dat je bij zo’n echoscopist wordt ingedeeld om echovaardigheden op te doen. In veel klinieken zijn er ook één of meerdere leden van de maatschap/vakgroep met specifieke interesse in echoscopie. Overleg eventueel ook met hen. Wanneer je met een bepaalde structuur of meting specifiek moeite hebt, kun je in zo’n geval de echoscopist of deze gynaecologen als supervisor vragen.